Lactic acid bacteria isolated from the Stingless bee Scaptotrigona mexicana and partial characterization of their probiotic activity

S. Fernández-Roblero, A. Vázquez-Ovando, J. Grajales-Conesa, M. Rincón-Rabanales, R. Coronel-Niño, A. Vázquez-Ovando

Resumen


The objective of this study was to isolate lactic acid bacteria (LAB) from honey produced by the stingless bee Scaptotrigona mexicana from southern of Mexico, and to evaluate their probiotic potential. From fresh and fermented honey, 18 strains were isolated. Of these, 10 had presumptive LAB biochemical characteristics. Their ability to grow at different pH values and different temperatures, susceptibility to antibiotics, and ability to inhibit Salmonella sp. and Escherichia coli were assessed. All the strains tested were resistant or moderately susceptible to penicillin, dicloxacillin, and ampicillin. The strains that showed tolerance to pH 2.5 were the bacteria labeled FIM1 and FIM2, and only strains OP3 and TUX5 were able to grow at 5 °C. Although none of the supernatant growth media of the strains inhibited the development of pathogenic bacteria, other tests should be done to verify the probiotic nature of the strains that exhibited some characteristic of interest.


Palabras clave


Probióticos, Miel de abeja

Texto completo:

PDF


DOI: https://doi.org/10.15741/revbio.07.e979

Enlaces refback

  • No hay ningún enlace refback.


Revista Bio Ciencias, Año 13, vol. 9,  Enero 2022. Sistema de Publicación Continua editada por la Universidad Autónoma de Nayarit. Ciudad de la Cultura “Amado Nervo”,  Col. Centro,  C.P.: 63000, Tepic, Nayarit, México. Teléfono: (01) 311 211 8800, ext. 8922. E-mail: revistabiociencias@gmail.com, revistabiociencias@yahoo.com.mx, http://revistabiociencias.uan.mx. Editor responsable: Dra. Karina J. G. Díaz Resendiz. No. de Reserva de derechos al uso exclusivo 04-2010-101509412600-203, ISSN 2007-3380, ambos otorgados por el Instituto Nacional de Derechos de Autor. Responsable de la última actualización de este número Dra. Karina J. G. Díaz Resendiz Secretaria de Investigación y Posgrado, edificio Centro Multidisciplinario de Investigación Científica (CEMIC) 03 de la Universidad Autónoma de Nayarit. La opinión expresada en los artículos firmados es responsabilidad del autor. Se autoriza la reproducción total o parcial de los contenidos e imágenes, siempre y cuando se cite la fuente y no sea con fines de lucro.

Licencia Creative Commons
Revista Bio Ciencias por Universidad Autónoma de Nayarit se encuentra bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional

Fecha de última actualización 9 de Junio de 2022

 

licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional

 

Dra. Karina J. G. Díaz Resendiz